Gemeenteraad van Altena staat pal voor goede Jeugdzorg

Jeugdzorg stockfoto
Hennie
Door Hennie Schermers op 2 juli 2022 om 15:00

Gemeenteraad van Altena staat pal voor goede Jeugdzorg

Contracten met de huidige kleine zorgaanbieders worden verlengd met een jaar en de vaststelling van de Regiovisie wordt uitgesteld.

Vorige maand vond het debat plaats aan de Altenatafel over de voorgestelde veranderingen in de Jeugdzorg. Het gaat hierbij om het opstellen van een Regiovisie en een nieuwe aanbestedingsprocedure.

Met name de aanbestedingsprocedure zorgt voor veel weerstand en zorgen bij zorgaanbieders en raadsleden van de gemeente Altena. In deze aanbesteding worden zorgaanbieders verplicht zich in een collectief te verenigen, zodat het aantal aanbieders van 241 teruggebracht wordt naar 20 contracten. Daarnaast is er de verplichting om binnen dit collectief tenminste 10 van de 13 zorgdomeinen aan te kunnen bieden. En dit allemaal in een veel te kort tijdsbestek.

Al eerder nam de raad van Altena unaniem een motie aan om voor de gezinshuizen en de kleine ambulante zorgaanbieders een uitzondering te maken en de zorg voor hen te continueren. Dit zorgde ervoor dat in de hele regio van West Brabant Oost de gezinshuizen al niet meer te maken kregen met deze dwangmatige manier van aanbesteding.

In de Altenaronde vorige maand heeft de wethouder laten weten dat gezien de weerstand en de onrust bij zorgaanbieders en politiek, hij nu voor de kleine ambulante zorgaanbieders de aanbesteding een jaar gaat uitstellen.

Iedereen deelt de mening dat er iets moet gebeuren in het Jeugdzorglandschap. Wachtlijsten moeten weg en jeugd in de knel moet thuis nabij deskundig geholpen kunnen worden.

ChristenUnie raadslid Hennie Schermers hoopt dat het uitstel van de aanbestedingsprocedure gebruikt wordt voor een verbetering, want anders hebben we straks alleen maar uitstel van executie.

Deel dit bericht

Labels: