Kostendekkend

Bouwen
Wijnand
Door Wijnand van der Hoeven op 11 december 2021 om 14:04

Kostendekkend

Op bouwleges zou gaan winst gemaakt moeten worden

Er zijn een aantal diensten in de gemeente waarop geen winst gemaakt mag worden volgens regels van de landelijke overheid. Dat worden kostendekkende tarieven of leges genoemd. Voorbeelden hiervan zijn kosten van begraven, kosten van afvalinzameling en waterzuivering en legeskosten voor bouwen (bouwvergunningen). Achterliggende gedachte is dat je deze diensten nergens anders kunt inkopen en je hiervoor dus van de gemeente afhankelijk bent. Het bepalen van zo’n tarief is soms best ingewikkeld, want welke kosten mag je allemaal meerekenen en tegen welke prijs reken je deze kosten mee in het eindtarief?

In de debatten in de afgelopen periode hebben meerdere partijen opgemerkt dat er aan sommige diensten in gemeente Altena die kostendekkend zouden moeten zijn, geld verdiend wordt. De gemeente gebruikt deze “winst” vervolgens om het “verlies” op andere tarieven te compenseren. De gemeente kan namelijk beslissen dat iets (nog) niet kostendekkend is. Bij de kosten van begraven is dat bijvoorbeeld een bewuste keus, zodat mensen niet hoeven te kiezen voor crematie boven begraven om financiële redenen.

Opvallend is nu echter dat de opbrengsten van bouwvergunningen in Altena hoger zijn dan de kosten. Dat is vreemd, omdat de gemeenteraad alles op alles zet om meer woningen te bouwen, die ook nog betaalbaar moeten zijn voor starters. Daarom wil ChristenUnie Altena met een voorstel komen om dit te corrigeren. We hopen hierbij op steun van andere partijen.

Deel dit bericht

Labels: , ,