Nu aan de slag... of nog niet?

W.H. (Wijnand) van der Hoeven, ChristenUnievrijdag 07 oktober 2016 16:41

Visietraject en dag van de toekomst als ingredienten voor nieuwe gemeentelijke organisatie.... spannend

We kunnen aan de slag  (?)

Zaterdag  1 oktober was de dag van de toekomst. Een dag waar we naar uitgekeken hebben in de gemeentehuizen.  Pas als duidelijk is wat de inwoners bedrijven en instellingen voor een nieuwe gemeente willen, kunnen wij beginnen met bouwen van die nieuwe organisatie.

Met die bril heb ik ook naar de visiegroepen en de icoon projecten gekeken. Daarbij vielen een aantal zaken op die ik nog niet kan duiden.

Aantal sectoren waren toch minder vertegenwoordigd in de werkgroepen en visies:  (bedrijfsleven, toerisme, detailhandel…)

  • ·         Veel initiatieven en plannen zijn gericht op wat we graag zouden willen en wat minder hoe we het moeten vormgeven of organiseren.
  • ·         Een aantal initiatieven sluiten nu al aan bij gemeentelijk beleid, maar waarom zijn ze dan nog niet van de grond gekomen?  Dit is denk ik vooral een reflectie naar onze eigen organisatie en systeem.

Wel duidelijke dat er een enorme energie en capaciteit aan ideeën is wat we in ieder geval in een gemeenschap zouden moeten gebruiken.  En als we de initiatieven en initiatiefnemers kennen, kunnen we partijen in contact met elkaar brengen.

Vragen zijn er nog genoeg?

1.       Levert het visie traject genoeg praktische input om de nieuwe organisatie te bouwen?

2.       Staat de politiek open voor ideeën om, in een soort continue raadpleging, open te staan voor suggesties maar ook voor weerstand of zorg  in de samenleving. (democratic challange)

3.       Hebben we een nieuw soort ambtenaar nodig?

Dus nee, we kunnen nog niet met de opbouw van een nieuwe organisatie aan de slag. We wachten met spanning het visiedocument van BMC af en zijn ook nog afhankelijk of de gemeenteraad die visie deelt.

Wijnand van der Hoeven           

Wethouder Aalburg

 

« Terug